5.2 Vaststellen Basis- of Detailopname

Wie kan wat opnemen?

De detailopname mag alleen worden bepaald en afgemeld door een EP-W/D adviseur. Echter de basisadviseur mag wel de opname doen. De basisopname mag altijd worden opgenomen, bepaald en afgemeld worden door beide adviseurs.

Wanneer is de basisopname geschikt?
Bestaande woningen met bouwjaar voor Januari 2021, welke niet volledig gerenoveerd zijn.

Wanneer is een detailopname verplicht?
De detailopname moet in ieder geval voor de volgende woningen worden toegepast:

  • Alle nieuw te bouwen, NA Januari 22021 en volledig gerenoveerde gebouwen.
    Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning*.

Meer gegevens op nemen bij detail
Bij de detailopname moeten er meer details dan bij de basisopname worden berekend, zoals:

  • De Rc-waarden van de bouwkundige constructies.
  • U-waardes van transparante constructies, panelen en deuren.
  • De lineaire transmissie bij leidingen op basis van isolatie- en materiaaldikte worden bepaald.

Even opletten
Het komt soms voor dat een EP-adviseur een woning berekend heeft volgens de Basismethode, terwijl dat via de Detailmethode had moeten gebeuren. In dit geval zal de koepelorganisatie dit corrigeren, wordt het energielabel ingetrokken en zal vereist worden dat de woning opnieuw in Detail opgenomen word.
Zoals je weet moet je gecertificeerd EP-Detail Adviseur zijn voor het opnemen van woningen met bouwjaar na 2021. Zorg daarom dat je goed van te voren nagaat of je de woning wel mag opnemen.

Opmerking
Woningen opgenomen in Detail kunnen in principe later nooit meer terugvallen op de basisopname.

Detail steeds belangrijker
Vanaf bouwjaar Januari 2021 moet iedere woning in detail worden opgenomen en dit houdt in dat deze manier van opnemen steeds belangrijker gaat worden naarmate de tijd vordert.

Wil jij ook Detail-adviseur worden, volg dan onze vervolgopleiding, zodat je ook woningen met bouwjaar vanaf Januari 2021 mag opnemen.

Uitgangspunt, zoveel mogelijk gebruik maken van gedetailleerde informatie
Omdat het uitgangspunt bij een opname is zoveel mogelijk uit te gaan van de detailinformatie van het gebouw, voor zover dat beschikbaar is, moet je als Basis-adviseur ook zoveel mogelijk gedetailleerd mogelijk opnemen. Dat betekent dat wanneer je gedetailleerde informatie hebt over het gebouw, zoals tekeningen etc. en je controleert of het wel allemaal wel daadwerkelijk aanwezig is in deze woning, je deze info mag gebruiken. Dit betekent niet dat je de berekeningen volgens de detailmethode gaat maken, maar je mag bijvoorbeeld wel de isolatiedikte van een tekening overnemen.

Visueel waarneembaar
Alle opgenomen informatie moet visueel waarneembaar zijn, of op een andere eenvoudige wijze te achterhalen zijn (via een tekening). Bij de basisopname zijn de meer gedetailleerde gebouwkenmerken automatisch via de EP-software niet zichtbaar, want deze zijn ‘ingeklapt’.*

Tekening van een raam: De gegevens mag je overnemen, je ziet dat het raam aanwezig is en nameten is niet nodig.

Gedetailleerde gegevens van een woning: Alle maten mogen worden overgenomen. Ook de isolatiediktes zijn makkelijk te achterhalen via de tekening en deze mogen worden gebruikt bij de basisopname.

Opmerking
Bij een basisopname mag ook gekozen worden voor de detailopname als dit voordeliger uitvalt.

*Inklappen

rekenen met forfaitaire informatie, zie begrippen) Dit mag vaak alleen als bepaalde informatie ontbreekt.

* Omgevingsvergunning

Nodig wanneer er een bouwwerk gebouwd wordt die voor mogelijke hinder kan zorgen voor mens en milieu. Je moet deze vergunning aanvragen via het Omgevingsloket. Het omgevingsloket  is in het leven geroepen met de invoering van de Wabo wet. Het dient als het centrale loket voor de aanvraag van een vergunning en met name de omgevingsvergunning. De functie van het...nl. De gemeente ambtenaren van jouw gemeente bepalen of je de vergunning krijgt of niet.

DETAIL:
Als voor een nieuw gebouw de energieprestatie moet worden bepaald in het kader van de omgevingsvergunning, dan kan van de nog niet gebouwde woning de informatie niet ter plekke worden opgenomen en gecontroleerd. Na oplevering vindt een controle plaats of alle gebouwkenmerken en energiebesparende maatregelen uit de EP-berekening ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Zo niet, dan moet de energieprestatie met de werkelijk aanwezige woningkenmerken en energiebesparende maatregelen opnieuw bepaald worden.

Scan de code