De maximale toegestane periode voor het registreren van het energielabel na opnamedatum is verstreken. Hoe kan dan alsnog opnieuw worden geregistreerd en wat te doen met de opnamedatum?
Wanneer je tegen de foutmelding aanloopt dat “De maximale toegestane periode voor het registreren van het energielabel na opnamedatum is verstreken”, terwijl je binnen 24 maanden na de oorspronkelijke opnamedatum van een energielabel maatregelen hebt uitgevoerd en deze wilt registreren, is er een specifieke procedure die je moet volgen om alsnog het energielabel te kunnen actualiseren zonder een nieuw bezoek aan de woning.
Deze situatie kan zich voordoen als er na de oorspronkelijke opname energiebesparende maatregelen zijn getroffen die een significante verbetering van het energielabel zouden rechtvaardigen, maar je buiten de standaardtermijn van 3 maanden valt. Om dit probleem te adresseren, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de mogelijkheid om vervangingsrechten aan te vragen via EP-online. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
Vervangingsrechten Aanvragen: Raadpleeg hoofdstuk 4.4 van de handleiding EP-online voor energieadviseurs, beschikbaar op de website van RVO, voor gedetailleerde instructies over het aanvragen van vervangingsrechten. Dit proces stelt je in staat om het energielabel te actualiseren onder bepaalde voorwaarden.
Gebruik Dezelfde Opnamedatum: Bij het opnieuw registreren van het energielabel moet je de originele opnamedatum gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de historische consistentie van de data behouden blijft en dat de uitgevoerde maatregelen binnen de toegestane periode erkend worden.
Dezelfde Adviseur en Softwareversie: Het opnieuw registreren moet gedaan worden door dezelfde energieadviseur die ook het oorspronkelijke label heeft geregistreerd, gebruikmakend van dezelfde softwareversie. Dit waarborgt de continuïteit en integriteit van het registratieproces.
Het volgen van deze procedure zorgt ervoor dat je ook na de initiële termijn van 3 maanden tot 24 maanden na de opnamedatum, verbeteringen aan een woning kunt registreren zonder een nieuw bezoek. Dit is vooral handig in situaties waarin substantiële verbeteringen zijn aangebracht die een positieve invloed hebben op de energieprestatie van de woning. Het toepassen van deze stappen draagt bij aan het streven naar een duurzamer woningbestand en helpt huiseigenaren hun energie-efficiëntie te verbeteren.
Je dient bij vervangingsrechten aan te vragen via EP online, voor instructie zie hoofdstuk 4.4: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2024-01/handleiding-ep-online-voor-energieadviseurs-2024-verise-8.pdf