7.1.4 Renovatiejaar

Renovatiejaar

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is renovatiewoning.jpg

Renovatiewoning

Opmerking
Onderschat het renovatiejaar niet bij de bepaling van de EP-prestatie. Een beter aantoonbaar renovatiejaar kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van het label. De infiltratie van het gebouw wordt hier namelijk op bepaald en dit kan een hoop verlies van energie schelen. Een renovatie zou misschien moeten gebeuren aan de hand van het dan geldende bouwbesluit, maar dat gebeurt vaak niet en dat is prima. De eigenaar doet dit misschien zelf of laat in stappen en dus verschillende jaren zijn de woning verbeteren. Het Renovatiejaar dat je in dit geval moet aanhouden is die van het dak. Belangrijk dat de eigenaar deze factuur hiervan heeft en uiteraard controleer jij of dit werkelijk geïnstalleerd is.

Wanneer is het renovatiejaar van toepassing?
Er is sprake van een renovatiejaar als vergaande energiebesparende maatregelen zijn getroffen om de kierdichtheid te verbeteren.

  • Minimaal 90% van de thermische schil is geïsoleerd: Vloer + Gevels + Dak + Glas
  • Het renovatiejaar kan worden gebruikt voor de bepaling van de infiltratie indien de luchtdichtheid van het gebouw niet bekend is.

Afb. 7.3 Beslisschema voor het gebruik van renovatiejaar bij bepaling infiltratie

Uitzetband voor kierdichting bij ramen

Vraag:

Bij een tussenwoning is de hele schil geïsoleerd, maar er is geen kierdichting bij de ramen aangebracht, mag het renovatiejaar gebruikt worden?

Infiltratie rekenzone:

  • Indien het renovatiejaar van toepassing is, maar het is niet bekend wanneer de energiebesparende maatregelen zijn aangebracht, dient de het eerste jaar uit de *jaarklasse opvolgend op het bouwjaar te worden aangehouden als renovatiejaar.
  • Indien de energiebesparende maatregelen aan gevel en dak (bij aanwezigheid) in verschillende periodes zijn aangebracht, dient het jaar waarin de maatregelen aan het dak zijn gerealiseerd, te worden aangehouden als renovatiejaar.
  • Indien geen qv10-waarde beschikbaar is en volgens 8.1.3.2 geen renovatiejaar kan worden opgenomen, wordt de infiltratie bepaald op basis van het bouwjaar.
    NB: Gerealiseerde energiebesparende maatregelen moeten worden aangetoond aan de hand van facturen en/of tekeningen.

Voorbeeld renovatiejaar bepalen

Bij de afgebeelde woning is bij de bouw (1985) 50mm isolatie in de spouw toegepast en 40mm dakisolatie. In de ramen van de keuken en woonkamer is dubbel glas geplaatst. In de slaapkamers is enkel glas geplaatst. In 2016 is op het dak 70 mm extra isolatie aangebracht, zijn de ramen met enkel glas voorzien van HR++ glas en is de vloer nageïsoleerd met 80mm PUR. Er is geen qv,10-waarde gemeten.

Vraag: Is het renovatiejaar 2016 van toepassing voor deze woning?

Rijwoning met spouwisolatie

Het renovatiejaar is niet van toepassing omdat de aan buiten grenzende gesloten constructies niet voor 90% na het bouwjaar zijn nageïsoleerd (Gevels zijn in bouwjaar geïsoleerd).

Extra info: Minder dan 90% van het glas na het bouwjaar is vervangen door dubbel of HR++ beglazing. Het al aanwezige dubbel glas van het oorspronkelijke bouwjaar mag niet worden meegerekend voor de in het beslisschema geëiste 90% isolerende beglazing.

* Jaarklassen

Er wordt onderscheid gemaakt in onderstaande jaarklassen:

-J < 1970
-1970 J < 1980
-1980 J < 1990
-1990 J < 2000

Opmerking:

De EP-waarde van een woning kan voordelig uitwerken wanneer het juiste renovatiejaar toegepast kan worden. Het is belangrijk dat de eigenaar dit jaar kan aantonen aan de hand van bewijzen, zoals b.v. een factuur of uitvoerdersverklaring met daarin de dikte van de isolatie aangegeven.
Het komt heel vaak voor de deze informatie niet beschikbaar is, omdat deze documenten niet van de vorige eigenaar ontvangen zijn, het niet bekend is dat dit nodig is bij zelfs de installateur, of dat de administratie niet op orde is.

Bijvoorbeeld:
Een jaren 30 woning, waarbij HR++ glas, spouwmuurisolatie en het dak in 2020 gerenoveerd is, wordt vaak een B-label. Wanneer het renovatiejaar niet bewezen kan worden, wordt het renovatiejaar dus 1970. Dit scheelt aanzienlijke en kan zomaar het slechtere C-label opleveren.
De EP-adviseur kan met goed advies en wat geduld een groot kwalitatief verschil maken.

Bij bovenstaande woning uit 1920, is de gehele thermische schil geïsoleerd en aangetoond met foto’s. Kwaliteitsverklaringen zijn toegepast, maar helaas kon de eigenaar het bouwjaar niet aantonen. Het ingevoerde renovatiejaar in de software is 1970.

Renovatiejaar voor bepaling RC-waarden (dus niet infiltratie)

  • Het renovatiejaar mag uitsluitend worden gebruikt voor de bepaling van Rc-waarden, indien aantoonbaar is dat volgens de in het renovatiejaar geldende nieuwbouwnorm is nageïsoleerd. Indien dit niet aantoonbaar is, moet worden uitgegaan van het ‘rechtens verkregen niveau’. *

Renovatiejaar onbekend

Wanneer er renovatie van toepassing is, maar er is geen schriftelijk bewijs, dan mag je het renovatiejaar niet toepassing. In dit geval mag er een bouwklassejaar angehouden worden.

Voorbeeld
Woning gebouwd in 1893 en renovatiejaar mag worden gebruikt, maar er is geen bewijs. Één bouwjaarklasse hoger: Renovatiejaar is 1970

We onderscheiden onderstaande jaarklassen (J):
J < 1970;
1970 ≤ J < 1980;
1980 ≤ J < 1990;
1990 ≤ J < 2000;
2000 ≤ J < 2010;
J ≥ 2010.

* Rechtens verkregen niveau
Bij verbouwingen geldt vaak het rechtens verkregen niveau. Dit betekent dat de kwaliteit van het bouwwerk niet slechter mag zijn dan voor de verbouwing

Scan de code