8.2 Oppervlakte constructies

Het bepalen van de oppervlaktes van constructies gebeurt bij de basisopname meestal aan de hand van metingen en soms met behulp van tekeningen of een mix ervan. Om tekeningen te verkrijgen doet een wooneigenaar een aanvraag bij de gemeente, dit kost tijd en geld en gebeurt dus meestal niet en het is ook niet nodig bij een bestaande woning.
De verliesoppervlakte van de vloer, gevel, dak, ramen, panelen en deuren wordt opgemeten worden met een meetlat of lasermeter als tekeningen er niet zijn. Het opmeten kan een groot deel van de opnametijd innemen. De EP-adviseur mag zelf bepalen hoe dit wordt gedaan, zolang de metingen maar kloppen, reproduceerbaar zijn en in het dossier worden vastgelegd. Een tussenappartement met rechte gevels is snel te doen, maar een exotische vrijstaande woning met allerlei soorten gevel oriëntaties, overstekken, belemmeringen, patio’s, overhangende en deels ingegegraven vloeren kan een stuk langer duren. In het examen wordt het relatief eenvoudig gehouden, de voorbeeldexamens geven een goed beeld van wat je kunt veraachten.

Het bepalen van oppervlaktes in dit hoofdstuk heeft betrekking op de oppervlaktes van de volgende constructies:

  • Begane vloer
  • Gevel(s) en
  • Dak(en)

Constructies samenvoegen
Voor ieder type constructie moet de oppervlakte worden bepaald. Als constructies gelijke eigenschappen hebben, mogen de oppervlakten worden samengevoegd.
Ramen in dezelfde gevel kunnen worden samengevoegd indien ze niet verschillen in beglazing, overstek, belemmering en zonwering (indien koeling).

Constructies splitsen
Bij een verschil in één of meer van onderstaande eigenschappen mogen constructies niet worden samengevoegd en moeten ze worden gesplitst.

  • Begrenzing
  • Oriëntatie
  • Rc-waarde of U-waarde
  • Helling van de constructie
  • Verschil in belemmeringen
  • Wel of geen zonwering of verschillende typen zonwering

In onderstaand voorbeeld moet de gevel welke tot dezelfde rekenzone behoort gesplitst worden, omdat in dit geval de begrenzing verschilt.
In dit geval moeten er dus 2 verschillende gevels aangemaakt worden, gevel Y met zijn gemeten opp. met begrenzing buitenlucht en Gevel X met zijn oppervlakte met begrenzing grond.

Voorbeeld gevel splitsen

Oppervlakte thermische schil

De oppervlakte van de thermische schil is de totaaloppervlakte van de gevel, dak en vloerconstructie en alle maten daarvan worden binnenwerks (tussen de muren en plafonds) opgenomen, zowel in horizontale als in verticale zin.
Verwar de constructieoppervlakte van de vloer niet met de gebruiksoppervlakte van de begane vloer!

Begane vloer vrijstaand oppervlakte/gevelbreedte

Oppervlakte vloer welke in verbinding staat met de ‘elementen’ ? b.v. de begane vloer staat in verbinding met grond of kruipruimte. De afmeting wordt bepaald door A en B (binnenwerks)

Afb. 8.7 Boven van een vrijstaand gebouw, de afmeting wordt binnenwerks bepaald: Voor berekening oppervlakte constructie vloer.

Begane vloer rijwoning Oppervlakte/gevelbreedte

Oppervlakte van de vloerconstructie bij rijwoningen. Meet dit binnenwerks op, echter voor de oppervlakte berekening van deze constructie wordt de scheidingsmuur tussen de buren verdeeld tussen beiden. De zone van de buren is een verwarmde ruimte, de verliesoppervlakte wordt gedeeld. De gevelbreedtes B worden hier ook gebruikt voor de oppervlakte berekening van de gevel.

Afb. 8.8 Bovenaanzicht van een hoek- en tussengebouw. Voor berekening oppervlakte constructie vloer voor vrijstaand gebouw

Gevelhoogte

De gevelhoogte wordt gemeten tussen de vloer van de rekenzone en binnenwerks de aansluiting met het dak. De hoogte van de gevel is benodigd voor de oppervlakte.

  • H1 is de gevelhoogte bij een woning met een hellend dak.
  • H2 is de gevelhoogte bij een woning met plat dak of bij een woning met een hellend dak waarbij de zolder geen rekenzone is.
Afb. 8.9 Afmeting H1 bij plat en H2 hellend dak voor bepaling gevelhoogte voor oppervlakteberekening

Appartementencomplex

Als in een gebouw meerdere rekenzones boven elkaar liggen, zoals bij appartementen boven elkaar, of de energieprestatie wordt per gebouwdeel bepaald, dan geldt het volgende:

  • Tussenappartement – De vloer en het plafond van de rekenzone gedeeld met het appartement eronder en erboven.
  • Appartement begane grond – De bovenkant van de vloerwordt aangehouden en het plafond wordt gedeeld met de verdieping erboven
  • Bovenste appartementordt – De vloer wordt gedeeld met de onderburen en afhankelijk van het type dak wordt H1 of H2 genomen (zie afbeelding hierboven)
Afb 8.10, Zijaanzicht gebouw: Appartementen met rekenzone boven elkaar gelegen

Bepalen afmetingen

Afmetingen kunnen met behulp van een tekening worden bepaald en ter plekke dient na te worden gegaan of de afmetingen op de tekening in overeenstemming zijn met de werkelijke situatie. Het bepaalde oppervlak mag niet meer dan 10% afwijken* van het oppervlak bepaald conform hoofdstuk 8 van de NTA8800 en oppervlakten worden tot op 2 decimalen nauwkeurig bepaald.

Voorbeeld oppervlakte berekening constructie BG vrijstaande woning

Woonkamer:
Lengte = 330 + 520 = 850 mm
Breedte = 211 + 269 = 480 mm
Opp = 8,5 x 4,8 = 40,8 M²

Entree:
Breedte: 88 + 110 = 198 mm
Lengte: 170 mm (maat is niet gegeven en moet opgemeten worden met lineaal)
Opp. = 1,98 x 1,7 = 3,336 M²

Uitsparing entree (d.m.v. opmeten)

Lengte = 0,6
Breedte = 0,4
Opp. = 0,6 x 0,4 = 0,24 M²

Totale oppervlakte BG:

= 40,8 + 3,336 + 0,24 = 44,36 M²

Opmerkingen:

  • Berging wordt niet meegenomen, want valt buiten thermische zone.
  • Indien dit een tussenwoning zou zijn, dienen de helft van de scheidingsmuren met de buren worden meegenomen. De breedte van de woonkamer zou dan zijn: 850 + 2 x (1/2 dikte muur, opmeten)

*In het examen worden dezelfde foutmarges gehanteerd.

Scan de code