Het bepalen van de Rc- en U-waarden gaat aan de hand van het bouwjaar en de dikte van het isolatiemateriaal indien dit is te meten. Hiervoor is voor vloeren, gevels en daken een handig algemeen beslisschema beschikbaar. Voor isolatiedikten groter dan 40 mm wordt de Rc-waarde berekent met een formule en rieten daken hebben een eigen beslisschema.
Om de U-waarde en g-waarde van ramen, deuren en panelen te bepalen wordt het bijbehorende beslisschema gebruikt.
Wijziging Zonwering en belemmeringen6e druk
Druk 5: Zonwering en belemmeringen bij ramen worden alleen opgenomen als er koeling in de woning aanwezig is.
Druk 6: Zonwering en belemmeringen worden net altijd opgenomen, net als overstekken.
Als er een complete renovatie heeft plaatsgevonden of een deel is aangebouwd, wordt uitgegaan van het renovatiejaar indien dat is uitgevoerd volgens de toen geldende eisen in het bouwbesluit.
Bij de *Rc-waarde bepaling geldt de volgende volgorde bij de Basisopname:
Beslissingsschema’s voor Rc of U-waarden
Voor de bepaling van de Rc of *U-waardes t.b.v. de basisopname zijn beslisschema’s opgenomen in de ISSO 82.1. Op basis van een aantal op te nemen gegevens wordt de Rc/U-waarde bepaald. (Dit wordt later in deze paragraaf verder toegelicht.)
Afwijken van de beslissingsschema’s en gebruik van kwaliteitsverklaringen
Wanneer verplicht gebruik maken van een gecontroleerde kwaliteitsverklaring of gelijkwaardigheid
Onder de volgende omstandigheden moet voor de bepaling van de Rc of U-waarde gebruik worden gemaakt van een
gecontroleerde kwaliteitsverklaring of gelijkwaardigheid:
* Kwaliteitsverklaring
Met de gecontroleerde kwaliteitsverklaringen, gelijkwaardigheidsverklaringen of EMG-verklaringen kunnen EP-adviseurs de Energieprestatie van verbeterde en/of innovatieve technieken waarderen in de energieprestatieberekening van een gebouw.
Als er een NTA8800 EP berekening wordt gemaakt ( voor woningbouw, utiliteitsbouw , basis of detail) , moet u zoeken in de database met NTA8800 aangevinkt. Standaard staat de NTA 8800 bij het starten van de databank al aangevinkt.
* Rc-waarde
De Rc-waarde staat voor Resistance Construction, en hiermee wordt de warmteweerstand van de gehele huisisolatie, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, die wordt doorgevoerd bedoeld. Dus bijvoorbeeld het isolerend vermogen van de betreffende dakisolatie of spouwmuur.
* U-waarde
De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie, zoals een wand, dak of raam, geïsoleerd is. Laat de constructie veel warmte door, dan ligt de U-waarde hoog. Is de wand thermisch goed geïsoleerd, dan heeft die een lage U-waarde.
KEGO
Wanneer je EP-adviseur bent en vragen hebt bij onduidelijkheden, kan je deze stellen bij KEGO.
Zie hier een voorbeeld:
Rc-waarde isolatiefolie
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000501007-rc-waarde-isolatiefolie
Hoe moet de Rc-waarde worden bepaald van isolatiefolie waarvan geen kwaliteitsverklaring beschikbaar is? Mag deze van productdocumentatie worden opgenomen?
82.1/75.1 – basis – detail
Een Rc-waarde mag niet worden overgenomen van bv. product specificaties. Je mag bij de basisopname enkel een Rc-waarde zelf invoeren indien er van het materiaal een kwaliteitsverklaring aanwezig is in BCRG. Het protocol geeft hierover aan in hoofdstuk 8.2.14: “Als er op een rekening en/of tekening een Rc-waarde bij een bepaalde constructie staat of wordt aangegeven, mag deze niet worden gebruikt. Pas als met een gecontroleerde verklaring is aan te tonen dat de Rc-waarde van de betreffende constructie klopt, wordt deze gebruikt.”
Als er tussen de folielagen polyesterschuim aanwezig is, kan wel een dikte worden bepaald. Alle soorten kunststofschuim hebben een lambda <0,1. Daarmee is het polyesterschuim een isolatiemateriaal, en kan je dus wel de dikte van het materiaal aanhouden als isolatiedikte.
Groendak en isolatie
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000522339-groendak-en-isolatie
Kan de isolerende werking van een sedumdak of groendak worden gewaardeerd voor het energielabel?
82.1/75.1 – basis – detail
Groene daken vertragen de opwarming van een gebouw in de zomer door een isolerende werking en door verdamping van water. De isolerende werking tijdens het verwarmingsseizoen is echter verwaarloosbaar door het hoge vochtgehalte dat de sedum- en substraatlaag dan heeft. De lambdawaarde is hoger dan 0,10, een sedumdak of groendak kan daarom niet worden gewaardeerd als isolatielaag.