2.3 Energielabel

De energielabel-letter
Deze wordt enkel en alleen bepaald op basis van enkel het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). = EP2.

Hoe minder fossiele-energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

In onderstaande tabel zie je de Energielabels en de EP2-eisen per label geldend vanaf 1 Januari 2021.

Labelklassen

Na een gebouwopname

Nadat je een gebouwopname gedaan hebt en alle benodigde gegevens in de software hebt ingevuld, rekent de software automatisch het energielabel uit. De software werkt met de nationale bepalingsmethode en deze is vastgelegd in een Nederlandse technische afspraak (NTA 8800), welke weer voldoet aan de eisen van de rijksoverheid, welke weer voldoet aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD).

Opbouw van het energielabel

Zie hieronder een voorbeeld van een energielabel, met verdere uitleg eronder.

Bovenaan het energielabel vind je de labelletter van de woning. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie. Op de voorpagina van het energielabel vind je een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die bepalen hoe energiezuinig de woning is. Hieronder zie je een voorbeeld van een zeer energiezuinige woning met energielabel A+++.

De energieprestatie-indicatoren.
Een visualisatie hoe de isolatie van de verschillende schilonderdelen (bijvoorbeeld gevels en daken) scoren.

Een overzicht van de aanwezige installaties.
Algemene gegevens over de woning en details met betrekking tot de opname.

Aardgasaansluiting
Hier lees je of voor de verwarming van jouw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. Verwarming op basis van fossiele energie veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daar wil Nederland vanaf. Gebruikt jouw woning nog aardgas, bereid je dan voor op de overgang naar hernieuwbare energie.

Warmtebehoefte wintermaanden
Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Heeft jouw woning een hoge warmtebehoefte, dan is er veel energie nodig voor verwarming. Heeft jouw woning juist een lage warmtebehoefte, dan is er weinig energie nodig voor verwarming.

Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer
Warmere zomers maken we steeds vaker mee, waardoor het risico op hoge binnentemperaturen toeneemt. Met buitenzonwering en betere dakisolatie houd je je woning in de zomer lekker koel.

Aandeel hernieuwbare energie
Energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor veel CO2-uitstoot. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit zon, biomassa, lucht of de bodem. Hoe meer hernieuwbare energie de woning, hoe lager het aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter het energielabel.

Onderaan de voorpagina van het energielabel vind je ten slotte details over de woning en over de energieadviseur die het energielabel heeft geregistreerd.

Pagina twee is met name een tekstuele toelichting van het voorblad waaronder:

Toelichting factoren
Toelichting van welke factoren van invloed zijn op de energielabelletter.

labelklasse-grenzen
Energielabels vallen binnen een bepaalde bandbreedte (klassen).

Energieprestatie-indicatoren
Uitleg over de EP-indicatoren van de woning.

Indicatie energierekening
Een tabel met daarin een indicatie van de energierekening, om een indruk te krijgen van de maandelijkse energiekosten bij de verschillende energielabelklassen voor laag, gemiddeld en hoog gebruik.

Vanaf pagina drie worden de verbetermogelijkheden uitgewerkt. De schilonderdelen en installaties worden toegelicht en indien relevant aangevuld met verbetermogelijkheden.

Gevels
Het energieverlies door de gevels

Vloeren en Ramen
Het energieverlies door deze verliesoppervlakken

Op het energielabel staat ook een doel voor de totaalscore voor de isolatie en ventilatie van je woning, de ‘standaard voor isolatie’. Haalt de woning deze standaard, dan is die geschikt voor verwarming zonder aardgas, zoals met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Lees hierover meer op www.verbeterjehuis.nl

Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?

Verwarming en warmwater
Is er een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoeft de woning op dat punt niet verbeterd te worden. Zijn er nog wel installaties op aardgas? Dan kunnen deze beter vervangen worden door een installatie op hernieuwbare energie voor een gunstiger label.

Ventilatie
Hoe beter de isolatie en hoe meer de naden en kieren in de woning dichtgemaakt zijn, hoe belangrijker ventilatie wordt. Want als er geen verse lucht meer binnenkomt via naden en kieren, dan moet je dat op een andere manier regelen. Zo blijft de lucht in de woning gezond. Bij punt 10 zie je terug welke ventilatie installatie de woning heeft en of hier verbetering is aanbevolen. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vraagsturing gaan slim om met energie.

Koeling
Gebruikt het huis een airco of een ander mechanisch koelsysteem? Dan is daar relatief veel energie voor nodig. Beter voor het label is om te investeren in energiezuinigere manieren om het huis koel te houden.

Uitgangspunten energielabel

  • Overzichtelijk: direct duidelijk wat de energieprestatie van een woning is.
  • Toegankelijk: toelichting op de energieprestatie-indicatoren die op het energielabel staan.
  • Passende adviezen: verbetermogelijkheden op basis van de energetische woningkenmerken, zoals installaties en isolatie.

Status energielabel

Voorlopig: dit is een geregistreerd energielabel dat is opgesteld in het kader van de omgevingsvergunning (Nog te bouwen). Zodra de woning is opgeleverd, wordt na een nieuwe woningopname het definitieve energielabel geregistreerd.
Definitief: dit is een geldig energielabel dat is geregistreerd voor een bestaande woning of bij oplevering van nieuwbouw.

Standaard- en streefwaarden

Zodra de standaard- en de streefwaarden zijn vastgesteld, worden deze vermeld op het energielabel voor woningen. De standaard geeft in veel gevallen aan of een woning klaar is om aardgasvrij te worden.

bron: https://www.rvo.nl/

3 soorten energielabels
Er zijn drie soorten energielabels in omloop, allemaal met een geldigheidsduur van 10 jaar.

  1. Het oude energielabel; registratie datum voor 1 januari 2015 (Deze is inmiddels verlopen)
  2. De energie-index; registratie datum van op of na 1 januari 2015.
  3. Het nieuwe energielabel; registratie datum van op of na 1 januari 2021.
Van G naar A-label in 7 stappen
Scan de code