Het belangrijkste verschil tussen bestaande gebouwen en nieuwbouw met betrekking tot BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) is dat de BENG-eisen alleen verplicht zijn voor nieuwbouw, terwijl voor bestaande gebouwen andere regels gelden. Beide categorieën dragen bij aan de energietransitie, maar nieuwbouw wordt strenger gereguleerd om toekomstige gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken.
EP- en BENG-indicatoren
Er is geen wezenlijk verschil tussen EP- en BENG-indicatoren. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar dezelfde drie energieprestatie-indicatoren die worden gebruikt om de energieprestatie van gebouwen te beoordelen. Het belangrijkste verschil in gebruik is dat de term “BENG-indicatoren” vaak specifiek wordt gebruikt in de context van nieuwbouw, terwijl “EP-indicatoren” een meer algemene term is die voor alle gebouwen kan worden gebruikt. In de praktijk meten ze echter dezelfde aspecten van energieprestatie.
Nieuwbouw:
Bestaande gebouwen:
Hoofdcomponenten van BENG en EP
De nieuwe bouwregels stellen eisen aan de zogenaamde EP-indicatoren voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. De eenheid waarin de EP-indicatoren EP1 & EP2 wordt aangegeven is: Energieverbuik per vierkante meter.
EP1: De maximale energiebehoefte, kWh/m²
EP2: Het primaire fossiele energiegebruik, kWh/m²
EP3: De opwek van hernieuwbare energie van gebouwen.
In de volgende paragrafen worden de indicatoren nog wat verder uitgelgd. Het is belangrijk dat je goed begrijpt wat ze precies zijn en hoe ze zich onderling tot elkaar verhouden.