Indien na het bezoek van de EP-W adviseur in een woning verbeteringen zijn doorgevoerd, kan de opdrachtgever vragen de verbeteringen mee te laten wegen in een nieuw energieprestatierapport, zonder dat de woning opnieuw hoeft te worden bezocht.
Eisen herberekening
1. Verbeteringen moeten zijn aangebracht binnen een periode van 2 jaar van de voorgaande opnamedatum.
2. Mag alleen voor de volgende CLUSTERS:
A. Een nieuwe installatie, zoals een warmte-opwekker (ruimteverwarming en/of tapwater), ventilatiebox of distributiesysteem, aangetoond met een materiaal-gespecificeerde factuur voor het desbetreffende adres.
B. Bij één op één wijzigingen, waarbij oppervlaktes van bouwkundige constructies niet zijn veranderd, met een materiaal-gespecificeerde factuur voor het betreffende adres.
b.v. spouwmuurisolatie.
Zie ook ISSO Bijlage A CLUSTERS VOOR HERLABELEN
KEGO
Heb je als EP-adviseur vragen of kom je er niet uit, kijk dan op KEGO en stel je vraag. Misschien is je vraag al gesteld en kan je gelijk het antwoord vinden.
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000479804
Aanpassen label na uitgevoerde maatregelen
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000495865-aanpassen-label-na-uitgevoerde-maatregelen
Binnen 2 jaar na de oorspronkelijke opnamedatum van een label mag het label na een aantal uitgevoerde maatregelen worden vervangen zonder de woning opnieuw te bezoeken. Als je deze woningen wilt afmelden binnen de 24 maanden, maar wel meer dan 3 maanden na de opnamedatum, krijg je de foutmelding dat ”De maximale toegestane periode voor het registreren van het energielabel na opnamedatum is verstreken”. Hoe kan dan alsnog opnieuw worden geregistreerd en wat te doen met de opnamedatum?
82.1 – basis – detail
Je dient vervangingsrechten aan te vragen via EP online, voor instructie zie hoofdstuk 4.4: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2024-06/handleiding-ep-online-voor-energieadviseurs-2024-versie-9.pdf
Vervolgens kun je met dezelfde opnamedatum als voorheen opnieuw registreren. Dit moet dan wel worden gedaan door dezelfde certificaathouder met dezelfde softwareversie als waarin het oorspronkelijke label is geregistreerd.
06-09-2024
Wij adviseren je bovenstaand antwoord op te nemen in het projectdossier. Je mag afwijken van het antwoord mits zorgvuldig onderbouwd. Voor meer informatie over onze werkwijze verwijzen we naar https://stichtingkego.nl/over-ons/
Herlabelen na aangebrachte zonnepanelen of het bijplaatsen van een hybride warmtepomp
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000533160
In bijlage A zijn de clusters beschreven voor het herlabelen zonder de woning of het gebouw opnieuw te bezoeken. Vallen zonnepanelen ook binnen één van de beschreven clusters met maatregelen die mogen worden meegenomen zonder het gebouw opnieuw te bezoeken? Geldt dat ook voor het toevoegen van een warmtepomp zodat een hybride installatie ontstaat?
82.1/75.1 – basis – detail
Voor zonnepanelen geldt het volgende: Ja, deze mogen worden meegenomen bij een herlabeling zonder het gebouw opnieuw te bezoeken. Het installeren van zonnepanelen wordt beschouwd als een één-op-één wijziging als deze geen invloed hebben op andere invoerparameters dan de invoerparameters van de zonnepanelen zelf. Wel moet daarbij rekening worden gehouden met onderstaande bepaling, opgenomen in par. 4.3.3 van de BRL9500 W/U:
Bij zonthermische en/of PV-panelen moeten er foto’s zijn, gemaakt tijdens een fysieke waarneming bij de betreffende woning of woon-/utiliteitsgebouw. Via deze foto’s stelt de EP adviseur vast of er sprake is van beschaduwing. Als er sprake is van beschaduwing, neemt de EP adviseur dit mee in de berekening. Als de foto’s geen uitsluitsel geven, moet de EP adviseur de gegevens over de beschaduwing bij de woning of het woon-/utiliteitsgebouw opnemen. De EP adviseur moet aantonen dat de panelen exclusief en fysiek zijn verbonden aan de gebouwinstallatie en de opbrengst hiervan ten goede komt aan het gebruik in de betreffende woning of het woongebouw.
Voor toevoeging van een warmtepomp aan een bestaande verwarmingsinstallatie geldt het volgende: Aanpassing van CV-ketel naar een hybride warmtepomp gaat verder dan een-op-een vervanging. Het raakt meerdere parameters, want naast vervanging van de ketel wordt er een warmtepomp als tweede opwekker, met andere energiedrager en eigen ontwerptemperatuur toegevoegd. Deze wijziging valt daardoor in de beschrijving van cluster 6, wijziging van installatie.