Utiliteitsgebouwen kunnen worden onderverdeeld in verschillende gebruiksfuncties, zoals een winkel of een kinderopvang. Maar bij woningen is dit niet zo, de enige gebruiksfunctie die er bestaat en waarvan EP-adviseur het label gaat bepalen is de woonfunctie.
Uitzonderingen (PHB)
Toch zijn er bij woningen uitzonderingen, waar er geen energielabel verplicht is en dat zijn:
- Rijksmonumenten (geen gemeentemonument)
- Kerken, moskeeën etc.
- Tijdelijke gebouwen (max 2 jaar)
- Recreatiewoningen
- Gebouwen welke onteigend of gesloopt worden
Gebouwen vanaf 1 Januari 2021
Alleen een EP-adviseur Detail mag deze gebouwen opnemen.
Vanaf deze datum moest er voldaan worden aan de minimale gestelde eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). en dit geldt voor de volgende gebouwen:
1. Nog te bouwen gebouwen
Omgevingsvergunning (PHB):
Voordat een gebouw neergezet mag worden, moet er eerst een omgevingsvergunning afgegeven worden. De EP-adviseur Detail heeft hierbij een belangrijke rol en de volgende taken:
- Energieprestatieberekening maken
De EP-adviseur maakt een berekening van de energieprestatie van het gebouw volgens de geldende normen (NTA 8800). Deze berekening is vereist voor de vergunningaanvraag.
- Voorlopig energielabel opstellen
Op basis van de energieprestatieberekening stelt de EP-adviseur een voorlopig energielabel op voor het gebouw. Dit voorlopige label moet bij de vergunningaanvraag worden gevoegd.
- Registratie in EP-Online
De EP-adviseur registreert de energieprestatieberekening en het voorlopige energielabel in de landelijke database EP-Online.
- Definitief energielabel na oplevering
Na oplevering van het gebouw voert de EP-adviseur een definitieve opname uit en stelt het definitieve energielabel op, dat ook in EP-Online wordt geregistreerd.
2. Nieuw opgeleverde gebouwen
Het komt vaak voor dat een ontwerp tijdens de uitvoering van een bouw- of renovatieproject wijzigt. De EP-adviseur Detail gaat ter plekke controleren of nog steeds is voldaan is aan de geldende eisen en gaat na of installaties, isolaties etc. daadwerkelijk geïnstalleerd zijn en voert daarbij de volgende taken uit:
- Energieprestatieberekening maken
Een controle uitvoeren en daarbij eventuele aanpassingen maken (Zoek de verschillen) of een nieuwe gebouwopname maken.
- Definitief energielabel opstellen
Op basis van de energieprestatieberekening stelt de EP-adviseur een voorlopig energielabel op voor het gebouw. Dit voorlopige label moet bij de vergunningaanvraag worden gevoegd.
- Registratie in EP-Online
De EP-adviseur registreert de energieprestatieberekening en het definitieve energielabel nogmaals in de landelijke database EP-Online.
- Definitief energielabel overhandigen
Het energielabel overhandigen aan de opdrachtgever (vaak de bouwer of koper van de nieuwbouwwoning).
3. Bestaande bouw
Er is geen EP-label aanwezig, is verlopen, of de opdrachtgever wilt een nieuwe hebben. Er is geen voorlopig energielabel aanwezig en dit kan en hoeft dus ook niet gecontroleerd te worden, maar verder voert de EP-adviseur Detail dezelfde werkzaamheden uit als bij een nieuw opgeleverd gebouw.