Van oud (EPC) naar nieuw (BENG)
Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw. Na twintig jaar werd er afscheid genomen van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). daarvoor in de plaats kwamen er drie nieuwe eisen voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’ (Beng). Hierbij wordt er onder meer gekeken naar de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m² gebruiksoppervlakte, per jaar.
Wat is BENG?
BENG, ofwel Bijna Energieneutrale Gebouwen, is een set van eisen die vanaf 1 januari 2021 van toepassing is op alle nieuwbouw in Nederland. Deze eisen zijn ontworpen om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren en zijn een reactie op de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (EPBD).
Doel BENG
De implementatie van BENG heeft als doel om gebouwen energiezuiniger te maken en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. De BENG-eisen stimuleren innovaties in de bouwsector, waarbij nieuwe technologieën en methoden worden ontwikkeld om aan deze normen te voldoen. Hierdoor worden niet alleen nieuwe gebouwen duurzamer, maar worden ook bestaande gebouwen gestimuleerd om hun energieprestaties te verbeteren.
BENG indicatoren
BENG bestaat uit drie belangrijke indicatoren die samen bepalen of een gebouw voldoet aan de geldende nieuwbouweisen en de energieprestatie: BENG 1, 2 en 3. De eenheid waarin de BENG-indicatoren EP1 & EP2 wordt aangegeven is: Energieverbruik per vierkante meter
BENG 1:
Dit betreft de maximale energiebehoefte voor verwarming en koeling.
Het doel is om het energieverbruik voor deze doeleinden te minimaliseren.
BENG 2:
Deze indicator meet het maximale gebruik van primaire fossiele energie.
Dit betekent dat er een limiet is aan hoeveel fossiele brandstoffen een gebouw mag verbruiken.
BENG 3:
Dit onderdeel is een percentage (%) van BENG2.
Het eist dat een minimaal percentage van de benodigde energie afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.
Opmerking
Huishoudelijke apparaten worden bij woningbouw buiten beschouwing gelaten.
Bekijk de video over BENG:
Energiebehoefte in de BENG-berekening.
BENG-indicatoren hebben betrekking op gebouwgebonden energiestromen, inclusief tapwaterverwarming en de energie voor verlichting bij Utiliteit. De energiebehoefte voor verwarming en koeling bepaalt de energiebehoefte in de EP-berekening. De mate van isolatie, de verhouding glas ten opzichte van dichte geveldelen, de mate van kierdichting en tevens de aanwezigheid van koudebruggen spelen hierbij een grote rol.
Basisventilatie
Voor het warmteverlies door luchtuitwisseling wordt in de energiebehoefte gerekend met een basis ventilatiesysteem, bestaande uit natuurlijke luchttoevoer en mechanisch luchtafvoer, dus zonder enige vorm van energiegebruik. Bij deze zogenaamde zomernachtventilatie vindt aanvoer door open ventilatieroosters plaats en afvoer door open ramen.
Warmteverliezen
Warmteverliezen via de schil en via lucht, warmtewinst via zoninstraling maar juist ook de vorm (geometrie) en de ligging van een gebouw bepalen de energiebehoefte van een gebouw. De energiebehoefte gaat over al deze factoren. De energiebehoefte kan worden ingevuld met hernieuwbare of fossiele energie.
BENG-eisen en de toekomst
Deze BENG-eisen kunnen in de toekomst weer verder aangescherpt worden, waardoor b.v. een huidig A-label in de toekomst met een nieuwe berekening een B-label kan worden.
Bron: www.rvo.nl