Woningopname (PHB)
Een EP-adviseur moet een woning opnemen volgens de beschreven regels in het opnameprotocol. In de ISSO is geprobeerd zoveel mogelijk situaties te beschrijven en daar een opnamemethode voor te hebben, maar niet alle situaties zijn beschreven en dan moet je toch bepalen hoe je dit gaat opnemen, of misschien bepaal je zelfs wel dat je het helemaal niet op neemt. Wat je beslissing ook is, zorg dat je het beschrijft in je dossier. Bij collega’s of je koepelorganisatie kan je verdere navraag doen.
Geattesteerde software (PHB)
De EP-berekening maak je door het invoeren van de opgenomen gegevens in speciale software zoals VABI of UNIEC3. De software veranderd regelmatig, doordat de berekening, welke is vastgelegd in de Nederlandse technische afspraak (Nederlandse norm) en dat is de NTA8800. Theoretisch zou je de EP-prestatie op papier kunnen uitrekenen, maar daar hebben we natuurlijk de software voor. In principe zal iedere software uitkomen op dezelfde uitkomst.
Stichting KEGO
KEGO is in 2020 opgericht door AvEPA, FedEC, InstallQ en ISSO. KEGO staat voor Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving. Stichting KEGO heeft als taak het beheer en de uitvoering van het energieprestatie-adviesplatform te borgen en verzorgen. Het energieprestatie-adviesplatform werd in 2017 opgezet door FedEC en is uitgegroeid tot een onmisbaar werkinstrument van de EP-adviseur.
Kennisbank
Stichting KEGO beheert het energieprestatie adviesplatform. In de kennisbank vinden vakbekwame EP-adviseurs veel gestelde vragen over en interpretaties van de opnameprotocollen.
Ticketsysteem en vragen stellen
Het ticketsysteem biedt jou als adviseur de mogelijkheid vragen te stellen aan het expertteam van KEGO. Zowel over de protocollen voor de energieprestatie als maatwerkadvies. Voor eenduidige energielabels om de energieprestatie inzichtelijk te maken.
Register EP-adviseurs
KEGO werkt nauw samen met Centraal Register Techniek en beheert ook het register om vakbekwame EP-adviseurs zoeken.
Verplicht lidmaatschap
Wanneer je gekwalificeerd EP-adviseur bent, moet je bij stichting KEGO een gratis account aanmaken.
Hoe omgaan met niet beschreven situaties of bij twijfel
Wanneer je als EP-adviseur een situatie tegenkomt die niet beschreven is in protocol, dan moet je controleren of deze situatie is voorzien in het ‘wijzigings- en interpretatiebesluit’. Kan je de informatie niet vinden, dan kan de de vraag gesteld worden bij stichting KEGO.
Zie het stappenplan hieronder:
1. Ga bij InstallQ na of dit onderwerp is behandeld in het overzicht van interpretatiebesluiten BRL9500
Maar hier zul je waarschijnlijk je antwoord niet vinden, want het is nogal summier.
2. Via het adviesplatform van stichting Kego, kijk je bij de FAQ’s of maak je een ticket aan en stel je je vraag. het advies vol,g je op en neem je als bewijslast op in je dossier. Wanneer je het advies niet besluit te gebruiken, leg je uit waarom je afwijkt.
Inloggen bij KEGO
Hieronder zie je KEGO wanneer je bent ingelogd en je kan informatie vinden over vele onderwerpen. Interessant om door te nemen en je kennis nog verder uit te breiden.
Voorbeeld:
Hieronder staat een Hydrofoor afgebeeld. Hiermee kan de druk in de waterleiding van een gebouw verhoogd worden. Deze situatie staat niet beschreven in de ISSO.
Stap 1:
We gaan kijken bij InstallQ, maar hier is niet veel te vinden.
Stap 2:
Bij Kego zoek je op Hydrofoor
Klik op Hydrofoor, zoals je kunt lezen maakt een Hydrofoor geen onderdeel uit van installaties en neem je dus niet op.