We gaan nu de thermische zone van de woning bepalen. Voor een gebouw of groep van gebouwdelen (b.v. appartementencomplex) is dit het verwarmde gedeelte waarvan de EP-prestatie bepaald moet worden. Je zou dit ook de verwarmde zone kunnen noemen.
Wat behoort tot de thermische schil?
De thermische schil wordt gevormd door de bouwkundige constructies die de rekenzone omhullen en die niet grenzen aan een verwarmde ruimte, maar wel direct grenzen aan buitenlucht, water, grond of overige aangrenzende onverwarmde ruimtes (zoals garages, serres en een kruipruimte). Dit zijn dus de constructies (gevel, dak, vloer etc.) die de rekenzone afscheiden en direct grenzen aan de buitenomgeving.
Wat hoort niet bij de thermische schil?
Bouwdelen die het Energieprestatie-plichtige gebouw/gebouwdeel scheiden van verwarmde ruimten behoren niet tot de thermische schil. b.v. een muur grenzend aan een verwarmde hal is niet een onderdeel van de thermische schil. Je zou dan kunnen zeggen dat de verwarmde hal eigenlijk gezien wordt als de thermische schil of een buffer tussen de muur van de rekenzone en b.v. buiten, maar het is geen constructie en wordt dus zo niet meegenomen.
De volgende constructies maken geen onderdeel uit van de thermische schil
In het onderstaande plaatjes is de thermische schil voor een vrijstaand huis getekend.
Wat jij moet gaan bepalen
Hieronder even kort wat jij moet doen bij dit onderdeel van het schematiseren. De volgende paragrafen geven diepere uitleg over 6.3.1 – 6.3.4
6.3.1 Welke ruimten tot de thermische zone behoren.
Een woning bestaat veelal uit verschillende ruimten, zoals b.v. de woonkamer, slaapkamers, hal, toilet, bergingen, stookruimten etc. De meeste van de ruimten in een woning behoren altijd tot de thermische zone en moeten dus altijd meegenomen worden in de berekening.
6.3.2 Welke ruimten niet tot de thermische zone behoren.
Sommige ruimten behoren hier NOOIT toe (b.v. grote technische ruimte, garage) en doen daarom niet mee in de berekekening.
6.3.3 Welke ‘overige ruimte’ tot de thermische zone behoort.
Er zijn vaak ruimten aanwezig waarbij ondeuidelijk is of ze wel of niet biji de thermische zone horen en om dit te bepalen maken we gebruik van beslisschema’s. Dit leggen we later uit.
6.3.4 Wat voor type de aangrenzende ruimten zijn.
Aangrenzende ruimten behoren nooit tot de TZ en worden dus niet meegenomen in de berekening voor de energieprestatie. Maar hoe gaan we deze benoemen?
Aandachtspunten: Zie ISSO, lees dit zelf door
Opmerking
Het werkelijk gebruik ten tijde van de opname is leidend voor de bepaling van het soort ruimte. Als een voormalige garage (inclusief klimaatinstallaties) omgebouwd is tot slaapkamer, dan geldt deze als slaapkamer. Als er alleen een bed staat, dan blijft het een garage.