6.1.1 Aantal woonfuncties

Woonfunctie
Een woonfunctie is de gebruiksfunctie voor ruimten om te wonen. Om als woonfunctie te worden aangemerkt, moet een gebouw, bouwwerk, of een deel ervan, bewoond worden en als woonadres in de gemeentelijke basisadministratie staan geregistreerd. Een woonfunctie is compleet wanneer deze een eigen toilet- en badruimte en een eigen opstelplaats voor een kooktoestel (= keuken) heeft.

Tapwaterbehoefte en ventilatiehoeveelheid bepalen
Om de tapwaterbehoefte en de benodigde ventilatiehoeveelheid te bepalen is het nodig om het aantal woonfuncties te weten en dit is alleen van toepassing op appartementengebouwen of woningen welke gesplitst zijn in meerdere woningen, zoals b.v. een studentenhuis.

Woonfuncties
De woonfuncties worden onderverdeeld in zelfstandige en onzelfstandige eenheden.


Zelfstandig
Appartementen zijn zelfstandig indien ze een eigen badkamer, keuken en/of toilet hebben.
Een zelfstandige woonfunctie heeft een eigen energielabel

Onzelfstandig
De bewoners hebben geen eigen voordeur en een badkamer, keuken en/of toilet wordt gedeeld door meerdere appartementen. Ze zijn dan dan allen niet zelfstandig en de appartementen worden samen genomen tot één woonunit en zijn in dit geval dus samen één woonfunctie en één energielabel.

Panden met 1 Woonfunctie:
Ééngezinswoning, woonboot en vakantiewoning

Eengezinswoning=1 woonfunctie
Woonboot=1 woonfunctie
Vakantiewoning=1 woonfunctie

Panden met 2 of meerdere woonfuncties:
Woonfuncties = aantal zelfstandige eenheden

Studentenhuis=meerde woonfuncties
Co-living=meerdere woonfuncties

Een mix van zelfstandige en onzelfstandige eenheden
Als vier niet-zelfstandige eenheden één keuken delen, en per twee niet-zelfstandige eenheden is er een gezamenlijke badkamer/toilet dan is het aantal wooneenheden in dat woongebouw vier en het aantal woonfuncties één: er is immers één badkamer/toilet per twee niet-zelfstandige eenheden en één keuken per vier niet-zelfstandige wooneenheden.

Voorbeelden
Hieronder is schematisch aangegeven hoe het aantal woonfuncties is te bepalen voor een woongebouw met ‘reguliere’ woningen, en een woongebouw met kamergewijze verhuur (gedeeltelijk zelfstandige woonfuncties, en gedeeltelijk niet-zelfstandige woonfuncties).

Woongebouw met zelfstandige woonfuncties

Het aantal woonfuncties is acht; het zijn tenslotte allemaal zelfstandige woonfuncties.

(eigen badkamer + keuken en/of toilet)

Woongebouw met kamergewijze verhuur
(zelfstandige en niet-zelfstandige wooneenheden).

Het aantal woonfuncties is 6 (dus 6 labels):
Bovenste verdieping: 2 X zelfstandig
BG t/m 3de verdieping: 8 X niet-zelfstandig

Niet-zelfstandige wooneenheid 1 en 2 = 1 woonfunctie
(Gezamenlijke badkamer en keuken).
Niet-zelfstandige wooneenheid 3 en 4 = 1 woonfunctie
(Beiden eigen keuken en gezamenlijke badkamer).
Niet-zelfstandige wooneenheid 5 en 6 = 1 woonfunctie
(Beiden eigen badkamer en gezamenlijke keuken).
Niet-zelfstandige wooneenheid 7 en 8 = 1 woonfunctie
(Beiden eigen badkamer en keuken en gezamenlijk toilet).

Grote woningen en zelfstandige wooneenheden
Een zelfstandige wooneenheid beschikt minimaal over een keuken en een sanitaire voorziening. Het hoeft niet te gelden dat een woning in meerdere zelfstandige wooneenheden moet worden gesplitst bij de aanwezigheid van 2 of meer keukens èn 2 of meer badkamers en toiletten.

  • Een woning op één adres kan meerdere badkamers en/of keukens bevatten. Het aanwezig zijn van meerdere keukens en/of badkamers betekent niet dat een woning moet worden gesplitst in meerdere zelfstandige wooneenheden.
  • Ook de verhuur van kamers binnen de woning, betekent niet automatisch dat de woning moet worden gesplitst voor het opstellen van meer energielabels.
  • Er is wel sprake van gescheiden woningen als ze vrij van elkaar staan en/of een eigen entrée hebben. In dit geval moet er voor iedere afzonderlijke woning een apart EP-label worden opgesteld.

Woningen splitsen

Voor b.v. grachtenpanden welke worden gescheiden, dient in principe een splitsing te worden aangebracht in de BAG, zodat iedere woning een eigen Object_ID krijgt, want anders kan je niet registreren.

Opmerking
Als de gemeente geen medewerking verleent bij verschillende ID’s en in uitzonderlijke gevallen, kan splitsen met de inzet van de detailaanduiding. Dit is een extra toevoeging aan een BAG adres, gebruikt om een woning of wooneenheid te identificeren wanneer dit niet mogelijk is met de standaard BAG-registratie. Hiervoor moet wel eerst door de adviseur toestemming worden aangevraagd bij RVO via fbni@rvo.nl.

Scan de code