Je hebt H11 uit het Praktijkboek gelezen, je kennis heb je nu alweer vergroot. We zullen alles in dit hoofdstuk precies aan je uitleggen en hoe ga je de ventilatie opnemen?
Even de verschillende typen systemen kort onder elkaar.
Type A: Natuurlijke ventilatie: geen energieverbruik
Via het ventilatiesysteem kan verse lucht worden toegevoerd en vuile lucht worden afgevoerd d.m.v. door roosters of het openen van ramen. Dit noem je natuurlijke ventilatie en dat is meteen systeem A. Het werkt ZONDER energieverbruik, want er worden geen ventilatoren gebruikt.
Type B & C: Mechanische ventilatie: wel energieverbruik
Ventileren kan ook mechanisch d.m.v. ventilatoren, met WEL gebruik van elektrische energie. Type B blaast de woning in en Type C zuigt de woning af. Verse lucht wordt ingezogen of uitgeblazen via luchtlekken en kieren in de woning.
Ventilatie kan ook ‘s nachts door koude lucht in het gebouw te blazen en om op deze manier te koelen. Mechanische ventilatie kan ook worden gebruikt om warmte of koude door het gebouw te distribueren.
Type D: Balansventilatie met WTW
Inkomende lucht wordt verwarmd door uitgaande lucht via een warmtewisselaar.
Geen type: Aanvullende natuurlijke ventilatie of genoemd zomernachtventilatie kan ook zorgen voor natuurlijke koeling, maar wordt alleen meegenomen in de detailmethode.
Ventilatie en energieverbruik
Je moet weten hoe de ventilatie in een gebouw is toegepast en welke ruimten daarop aangesloten zijn. Dit kan namelijk van invloed zijn op het energieverbruik.
Er bestaan centraal opgestelde ventilatie-systemen, zoals b.v. een ventilatiebox op zolder. Decentraal opgestelde ventilatoren zijn er ook, zoals stand alone-ventilatoren in verschillende ruimten, welke per ruimte worden bepaald.
11.1.1 Leeswijzer
De informatie van de tabel 11.1 moet je verzamelen:
11.1.2 Werkwijze
Net als bij verwarming en koeling moet je ventilatie kunnen herkennen en kunnen beschrijven en dit doe je weer aan de hand van de ISSO. Je hebt 4 verschillende soorten ventilatiesystemen en deze gaan we nog nader bekijken. Als er een kwaliteitsverklaring is, MOET je deze uiteraard weer gebruiken.
11.1.3 Te gebruiken informatiebronnen
Hetzelfde als bij verwarming en koeling, d.m.v. eigen waarneming, productgegevens, facturen en documentatie opzoeken via internet.
11.1.4 Dossiervorming
Uiteraard alle gegevens opnemen in je dossier en onderbouwen met uitleg en foto’s