11.4 Ventilatiedebiet (Debietregeling)

Even een paar dingen ter verduidelijking voordat we beginnen met deze paragraaf.

VAV-ventilatie

Een VAV-systeem is een vraag gestuurde luchthoeveelheidsregeling. Bij verminderde koelvraag leidt dit tot lagere luchtdebieten en derhalve tot een lager energiegebruik in vergelijking met CAV-systemen. Verder kan simpelweg op CO2 worden geregeld en op basis van aanwezigheid. Debietregeling gebeurt met een verstelbare klep.

VAV-ventilatiesysteem

Recirculatiesysteem

Bij recirculatiesystemen blijft de lucht gewoon in de woonruimte. De lucht, die niet alleen kook- en braadgeurtjes maar ook vetmoleculen bevat, wordt door de afzuiging aangezogen, gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte. De lucht komt er gereinigd terug uit.

Recirculatiesysteem

11.4 Ventilatiedebiet

Het ventilatiedebiet is het aantal M³ lucht dat per uur door een ventilatiesysteem geblazen wordt en is afhankelijk van de verschillende standen van het ventilatiesysteem en wordt altijd gemeten in de hoogste stand.

Hoog ventilatiedebiet

Dit wordt meestal alleen opgenomen worden voor collectieve systemen, dus woningen in b.v. een appartementencomplex met een minimale capaciteit van 1000m³/h. Voor woningen komt dit zelden voor.

Wat denk je dat het ventilatiedebiet is voor type A?

11.4.1 Ventilatiedebiet

Het debiet kan variëren, hoe precies wordt uitgelegd in 11.4.3. Als je het op moet nemen, neem je in ieder geval altijd het debiet op bij de maximale luchtstroom, want dit is grootste energieverbruikende stand en dus de meest conservatieve aanname.

Voor individuele ventilatiesystemen, in een enkele woning is het ventilatiedebiet vaak kleiner dan 100M³/h en dus niet zo groot. Wanneer de individuele woning wel een grote ventilatiebox, dan kan het zijn dat het debiet wel opgenomen moet worden. Gebruik het beslissingsschema 11.8 kijken of je het debiet wel of niet moet opnemen.

Afb. 11.1 Beslisschema voor de bepaling van het ventilatiedebiet.

Debiet achterhalen

Voor systeem A is er niets te bepalen, want daar zijn geen ventilatoren. Bij de systemen B, C, D en E kan je het ventilatiedebiet achterhalen via het logboek van de Luchtbehandelingskast (LBK), inregelrapporten, typeplaatjes en documentatie van de ventilator. Wanneer het ventilatiedebiet niet te achterhalen is ga je rekenen met standaardwaarden m.b.v. het beslissingsschema

Conservatieve aanname:
Als je het debiet moet opnemen, neem je het op bij de maximaal geopende stand, want dit is de meest conservatieve aanname.

Recirculatiesysteem:
Bij een ventilatiesysteem met recirculatie moet je het ventilatiedebiet opnemen dat in de rekenzone wordt ingeblazen (verse lucht en recirculatielucht).

Collectieve systemen:
Op een ventilator of luchtbehandelingskast kunnen meerdere rekenzones zijn aangesloten. Als je de verdeling van debieten per rekenzone niet kunt achterhalen, moet je de debieten naar rato van de gebruiksoppervlakte van de rekenzones verdelen.

Zwembad:
Als er een zwembad in de rekenzone voorkomt, moet je ventilatiedebiet ‘onbekend’ aanhouden

11.4.2 Recirculatie

Recirculatie kan met een gedeelte verse lucht

Bij recirculatie van lucht, blijft de lucht volledig of deels in de woonruimte. De vervuilde lucht wordt aangezogen, eventueel gefilterd en weer vrijgegeven in dezelfde ruimte volledig of deels gemengd met verse lucht.

Recirculatie wordt alleen opgenomen bij woongebouwen met een LBK en niet voor individuele woningen. Bij een collectief systeem moet je bepalen wat het totale ventilatiedebiet van verse en recirculatielucht is dat in de rekenzone wordt ingeblazen. Weet je het niet, dan doe je alsof er geen recirculatie aanwezig is, want dat gebruikt weer de meeste energie.

Op een ventilator of LBK kunnen meerdere rekenzones zijn aangesloten. Indien dit het geval is worden de limieten naar rato van het volume inhoud van de rekenzones verdeeld.

Tabel 11.7 Op te nemen gegevens van recirculatie

11.4.3 Debietregeling

Temperatuurregeling met debiet

Het debiet kan op verschillende manieren geregeld worden en daarmee kan de temperatuur in het gebouw geregeld worden.

Variabel Volumesysteem (VAV, debietregeling)

VAV-klep, regeling d.m.v. een motor

Toerenregeling of frequentieregeling

In woningen zie je vaak een 3-standenregelaar, waarbij de toeren en het debiet van de ventilator op vaste standen gezet kan worden. Soms bevindt er zich een frequentieregelaar op een geavanceerd controlepaneel. Op een LBK kan zich ook een frequentieregelaar bevinden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3-standen-regelaar.jpeg

3 Standenregelaar voor toerenregeling

Frequentieregelaar voor een LBK

Alleen bij Type B.

Debietregeling wordt alleen opgenomen bij systeem D. voor woningen aangesloten op een collectief systeem. De ventilator of LBK is dus aangesloten op meerdere woningen, zoals b.v. een appartementencomplex.

Het kan variëren op basis van tijd (tijdsturing) of luchtkwaliteit (CO2-sturing). Er moet dus ergens een groot ventilatiesysteem of een luchtbehandelingskast aanwezig zijn voor, op of in het gebouw, waar jij de gegevens van moet hebben. Hier moet je weer bepalen hoe dat debiet geregeld is in stappen van 10% (rond naar boven af) met een minimum van 20% tot een maximum van 80%. Als het debiet onbekend is neem je weer de meest energieslurpende optie en dus reken je met 80%. Zie onderstaande tabel.

Tabel 11.8 Op te nemen gegevens van een debietregeling
Scan de code