11.7 Ventilatoren
Ventilatoren kunnen op vele verschillende plaatsen en in verschillende vormen voorkomen in een gebouw.
Wat moet je kunnen bepalen?
Bij sommige ventilatoren is het opnemen van het werkelijk nominale vermogen makkelijk, omdat er heldere documentatie te vinden is aan de hand van het type plaatje of sticker. Vaak hangt er één of andere ventilator met niets erop en weet je niks en moet je het forfaitair bepalen. Met google lens kan je zoeken op een afbeelding en dan soms toch de specificaties van de ventilator vinden.
De moderne gelijkstroommotoren verbruiken minder energie, produceren minder geluid en zijn beter te regelen.
Indien je het werkelijk nominale vermogen niet weet, vul je dus onbekend in en neem je de volgende waarden op als dat lukt:
Opnemen doe je volgens tabel 11.15
KEGO
Nominaal vermogen ventilatoren
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000458033-nominaal-vermogen-ventilatoren
In de technische specificatie van ventilatoren wordt vaak het ‘opgenomen vermogen’ of ‘elektrisch vermogen’ weergegeven en niet het ‘nominale vermogen’. Mogen het ‘opgenomen vermogen’ of het ‘elektrisch vermogen’ worden beschouwd als ‘nominale vermogen’?
82.1/75.1 – basis – detail
Ja, voor het ‘nominale vermogen’ mag het ‘opgenomen vermogen’ of ‘elektrisch vermogen’ aangehouden worden.
Let op: indien het elektrisch asvermogen staat vermeld, moet ook het type ventilator, de stroomsterkte en de spanning worden opgenomen.
NB: in de 5e druk is opgenomen dat voor systemen <1000m3/uur gekozen kan worden voor forfaitaire bepaling van het nominale vermogen op basis van type motor en fabricagejaar, tenzij er een kwaliteitsverklaring wordt toegepast. (opmerking onder aan par. 11.7)