NTA8800 13.2.1
De nettowarmtebehoefte voor warm tapwater wordt voor de categorie woningbouw bepaald op basis van een opgelegde behoefte per bewoner in kWh per jaar, waarbij het aantal bewoners afhankelijk is van de gebruiksoppervlakte.
Als het goed is heb je de kleine bijlage E doorgenomen
Samenvattend kan het volgende over C.V.-ketels gezegd worden:
Type-plaatjes van een C.V. ketel staan bijna altijd onderop en een combiketel zorgt voor verwarming en warm tapwater
Het water uit de kranen kan op verschillende manieren worden verwarmt. In dit hoofdstuk ga je leren op welke wijze en hoe je het kan herkennen.
Je wilt bepalen hoe het tapwater in een gebouw verwarmd wordt en hoeveel energie dat kost. Gaat dit d.m.v. een C.V., of komt het misschien uit een voorraadvat. En hoe wordt het water in het voorraadvat dan verwarmd, waar staat dit apparaat en hoe is het aangesloten? Als het water dan eenmaal verwarmd is moet het nog bij de kranen komen, dus hoeveel energie gaat er in de leidingen verloren? In een dunnere leiding blijft minder warm water achter wanneer de warmtevraag stopt en er is een groter verliesoppervlak, dus meer energieverbruik. Zijn de leidingen geïsoleerd en bevinden ze zich binnen of buiten de thermische zone en hoe lang zijn ze? Is er misschien nog een WTW-systeem voor de douche aanwezig? Wanneer we deze gegevens weten kunnen het bepalen hoeveel energie het kost om het water te produceren en met de totale berekende verliezen weet de software het totale energieverbruik in de rekenzone te bepalen.