Een voorraadvat slaat water op en kan dat warm maken en houden. Jij moet bepalen hoeveel voorraadvaten er aanwezig zijn, de eigenschappen en hoe deze worden verwarmd.
Voorraadvaten kunnen verwarmd worden door:
Onderstaande tabel geeft aan welke informatie verzameld moet worden:
Tabel 13.9 Benodigde informatie over voorraadvaten
Je moet het volgende kunnen bepalen:
13.4.1 Opstelling voorraadvaten
Je moet kunnen bepalen of ze binnen of buiten de TZ staan. Zijn ze voor een gebruiksoppervlakte groter dan 500M², dan staan ze voor het opnameprotocol buiten de TZ, ook al staan ze er fysiek binnen.
13.4.2 Warmteverliezen
Deze moeten bij sommige direct met gas of elektriciteit verwarmde vaten bepaald worden, omdat deze warmteverliezen nog niet bij het gegeven rendement zijn inbegrepen.
Gasgestookte boiler en indirect verwarmde voorraadvaten
Warmteverlies hangt voornamelijk af van hoe het vat en zijn aansluitingen zijn geïsoleerd. Voor een gasgestookte boiler en indirect verwarmde voorraadvaten staat er beschreven welke situaties van isolatie kunnen voorkomen.
Heat trap:
Er wordt gesproken over een heat trap, deze zorgt voor een energiebesparing. Het laat het koude water terugstromen in het vat en zorgt dat het warme water in het vat blijft.
Het zijn pijplussen (zwanenhals) of kleppen en beperken warmteverliezen via convectie naar de in- en uitgang van de boiler. Heet water stijgt op en koud water zakt. Door de zwanenhals blijft het warme water bovenin de lus vastzitten, terwijl het koude water door de lage lus terug de tank in kan stromen. Moderne voorraadvaten hebben een geïntegreerde heat trap, oudere niet, ze kunnen achteraf geïnstalleerd worden.
Vloeistofuitwisseling:
Dit wordt voorkomen d.m.v. een terugslagklep/keerklep.
Elektrische boilers en kokend- of heetwatertoestellen
Elektrische boilers (toestellen):
Dit zijn voorraadvaten die elektrisch worden verwarmd. In het vat zit een elektrisch verwarmingselement. De werking is hetzelfde als een waterkoker.
Er bestaan 3 soorten boilers:
Verliezen hangen af van:
Als deze gegevens niet bekend zijn, bepaal dan op basis van energielabel of fabricagejaar
Kokendwatertoestel:
KEGO
Quooker naast keukenkraan, eventueel aangesloten op de combiketel
https://portaal.stichtingkego.nl/support/solutions/articles/101000533137-quooker-naast-keukenkraan-eventueel-aangesloten-op-de-combiketel
Welk tapwatersysteem moet voor de keuken worden opgenomen als de keukenkraan is aangesloten op de combiketel en er ook een Quooker aanwezig is?
82.1/75.1 – basis – detail
Het protocol spreekt van een “kokend en heetwatertoestel” met als definitie: Close-in boilers en kokendwatertoestellen bevinden zich dicht bij het tappunt, bijvoorbeeld onderin het aanrecht, onder de wasbak. De kranen, behorend bij het toestel, hebben naast een stand voor koud en warm water ook een knop voor kokend water.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij een Quooker combi. Een Quooker combi is aangesloten op de koudwaterleiding, en levert beperkt warm en kokend water. De Quooker combi+ heeft tevens een aansluiting op de warmwaterleiding en geeft kokend water en onbeperkt warm water. Dit wordt ook wel hottfill genoemd, voor instructie zie ISSO82.1 par. 13.3.3.2.
De Quooker Pro, enkel en alleen voor kokend water, wordt in de methode in principe buiten beschouwing gelaten. (Deze voorziet niet in de warmtapwater behoefte. Je kunt er niet mee afwassen, handen wassen etc.) Het tapwatersysteem voor de keuken is in dat geval de combiketel. De Pro kan evenwel met een mengventiel in sommige gevallen ook warm water leveren, dus je zult altijd goed moeten kijken hoe alles is aangesloten.
Voorbeelden software invoeren
Hieronder staan wat voorbeelden hoe de software ingevoerd moet worden en onderaan een voorbeeld voor een rendementsberekening.
Software voorbeeld: gasboiler invoeren:
We voeren een gasboiler in van het merk A.O. Smith, type BT 65 N met bouwjaar 2009
Wanneer we Uniec gebruiken, selecteren we voor de invoer van de opwekker productspecifiek om te zien of het apparaat er bij zit. Dit is niet het geval en dit betekent dat er geen kwaliteitsverklaring voor gevonden is. Unieq heeft de kwaliteitsverklaringen geïntegreerd in hun software, wat het makkelijk maakt en bij het genereren van het rapport voor je dossier, worden ze automatisch bijgevoegd.
Vabi heeft de kwaliteitsverklaringen niet in hun software geïntegreerd, daarom moet je deze eerst handmatig gaan opzoeken op www.bcrg.nl. Zie hieronder, de kwaliteitsverklaring is niet gevonden.
De gegevens van het apparaat moeten handmatig ingevoerd worden.
Vabi vraagt later in de software nog naar meer informatie.
Software invoeren
Als voorbeeld een elektrische boiler met een voorraadvat van 200 liter en een bouwjaar van 2016
Direct verwarmd toestel (gasboiler) -voorraadvat:
13.3.2 Indirect verwarmd toestel: