Wat zijn de gelijkenissen tussen de ISSO 75.1 en ISSO 82.1?
Gebruik van kwaliteitsverklaringen via BCRG.
Kwaliteitsborging via BRL 9500.
Energielabel per adres of gebouw onder voorwaarden.
EP-indicatoren.
Rekening houdend met gebouwgebonden maatregelen en standaard omstandigheden.
Begrippen.
Wat zijn de verschillen met de ISSO 75.1 en ISSO 82.1
Kwaliteitsverklaringen:
Kwaliteitsverklaringen voor W zijn niet altijd geldig voor U en andersom.
Minder kwaliteitsverklaringen voor U dan W beschikbaar.
Let op!
BRL 9500-U ipv BRL 9500-W
Utiliteitsgebouwen worden in gedeeld in verschillende gebruiksfuncties, welke via de software-berekening een eigen sub-label krijgen. De software voegt automatisch de sub-labels weer samen tot één compleet energielabel.
Andere staffels voor de energielabels.
Schematiseren:
De grootste verschillen zitten in het schematiseren en daarom doe je via de verkorte route hetzelfde examen U2 (schematsieren) als via de volledige route. Bij Utiliteit is het schematiseren echt een andere manier van werken en dit wordt vaak als moeilijk ervaren, maar maak je geen zorgen, we gaan het je allemaal op een eenvoudige manier duidelijk maken.
Rekenzons worden bij Utiliteit hetzelde gedaan als bij W oningbouw aan de hand van verwarming, ventilatie, koeling, gebouwmassa en temperatuurvereisten van de ruimte. Bij Utiliteit bestaat nog een aparte rekenzone voor een sportfunctie en moet aan iedere verschillende ruimtes een eigen gebruiksfunctie worden toegekend. Iedere gebruiksfunctie heeft verschillende verschillende EP-eisen.
Zie onderstaande afbeelding van een ziekenhuis welke in verschillende gebruiksfuncties ingedeeld moet worden.
Gebouwopname
Doordat de installaties bij Utiliteit vaak een stuk complexer zijn dan W en de gebouwen vaak groter zijn, moet je voor het examen WU/B of WU/D (Algemeen + gebouwopname) een stuk meer weten. We zullen je dit allemaal uitleggen.
Installaties:
De installaties die je moet (her)kennen zijn wat complexer, maar hier staat niet heel veel meer over in de 75.1 dan de 82.1. In druk 6 is deze info verplaatst naar het praktijkhandboek. Je wordt volledig voorbereid om de installaties goed te leren herkennen, zodat je alle vragen hierover kan beantwoorden.
Bevochtiging:
Bij Utiliteit moet bevochtiging ook worden meegenomen. Dit is een klein hoofdstuk, behandelen we uiteraard, maar hier hoef je niet zo veel over te weten.
Verlichting:
Bij Utiliteit is de aangetroffen verlichting van grote invloed op het energielabel en deze moet je dus meenemen in de berekening. De ISSO 75.1 is lastig te interpreteren en heeft wel duidelijke uitleg nodig, welke je van ons natuurlijk zult krijgen met wederom vele oefenvragen.