In de Utiliteitsbouw en het vervolgexamen zul je geavanceerdere sytemen tegenkomen. Je hebt dus meer kennis nodig. Het interessante is dat je deze kennis ook vaak kunt toepassen in grotere woongebouwen. In deze paragraaf bespreken we het moderne en zeer efficiënte VRF-systeem, welke je steeds vaker ziet. Het hoodstuk sluit je af met een quiz.
Hierbij een korte uitleg over een VRF-systeem. Deze kunnen koelen of verwarmen of allebei tegelijk via verschillende indoor units. Het is een HVAC-technologie, en dit staat voor Heating, Ventilation, and Air Conditioning.
VRF-systeem
Een Variable Refrigerant Flow systeem is een airco die meerdere ruimtes koelt en/of verwarmd, maar zijn vermogen kan aanpassen naar gelang de koude of warmtevraag. Het systeem werkt volgens hetzelfde principe als een lucht-luchtwarmtepomp. Warme of koude binnenlucht wordt via de warmtepomp afgevoerd naar buiten, waardoor de ruimte koeler of warmer wordt. Een VRF-systeem is een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem dat gebruikt kan worden voor het verwarmen en koelen van grotere gebouwen zoals kantoren, hotels en ziekenhuizen.
Iedere binnenunit apart instellen
De inblaastemperatuur wordt indirect per unit -aangepast aan de vraag in de ruimte. De invertergeregelde (frequentie-geregelde) compressor in de buitenunit kan exact de totale capaciteitsvraag van alle binnenunits leveren. Deze hoogstaande techniek van het VRF-systeem zorgt voor een hoge efficiëntie en een voordelig energieverbruik.
Varianten
VRF-systemen kunnen in verschillende varianten geleverd worden:
Basisprincipe
Een VRF systeem bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:
Het systeem werkt door de hoeveelheid koudemiddel die door het systeem stroomt nauwkeurig te regelen, afhankelijk van de vraag in verschillende ruimtes.
Werking
Twee hoofdtypes
VRF systemen zijn beschikbaar in twee hoofduitvoeringen:
Warmtepomp variant: Deze kan of koelen of verwarmen.
Heat recovery variant: Deze kan gelijktijdig koelen en verwarmen.
De binnenunits werken in dit geval samen met of zonder tussenkomst van de buitenunit en er is dus een uitgebreider regel- en leidingsysteem nodig.
Een voorbeeld met 2 aparte ruimten. Binnen-unit 1 verwarmt met gelijk vermogen als Binnen-unit 2. De koelvloeistof wordt dan tussen deze 2 units direct uitgewisseld en de buitenunit draait dan niet. Zijn de 2 binnen-units uit balans, dan slaat de buiten-unit wel aan.