Een energielabel voor je woning of bedrijf.
Verkopen of Verhuren?
Je bent verplicht een geldig energielabel te hebben en te presenteren van je pand bij verhuur of verkoop. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete en heeft je koper of huurder ook geen informatie over de zuinigheid van je pand.
Bedrijven > 100M², minimaal label C:
KANTOOREIGENAREN OPGELET: OMGEVINGSDIENST START HANDHAVING ENERGIELABEL C
Vanaf 1 januari 2023 zouden alle kantoorpanden aan de energielabel C verplichting moeten voldoen. Helaas heeft niet iedereen deze deadline gehaald. Deze week heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de eerste stappen gezet in het handhaven van de energielabel C verplichting voor kantoorpanden.
De eerste waarschuwingsbrieven zijn deze week verstuurd naar de betreffende kantoorpand eigenaren. Het is van essentieel belang dat kantooreigenaren uiterlijk in Juni actie ondernemen. Anders worden de kantooreigenaren beboet.
De gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Aalsmeer informeren de kantooreigenaren al twee jaar over de verplichting van een energielabel C, die vanaf 1 januari 2023 geldt. De handhaving is niet gericht op het sluiten van de kantoren, maar duidt op het einde van de vrijblijvendheid. Voldoen aan de verplichting is nu een must.
Opname mag alleen door een gecertificeerde EP-adviseur:
Na Januari 2021 zijn de energielabels een stuk officiëler geworden dan voorheen. Alleen een gecertificeerd EP-Adviseur mag de opname doen en afmelden in de landelijke database van het RVO.
Hoe veel tijd is nodig voor een opname?
Afhankelijk van de grootte trekken we ongeveer een uur uit voor een een gemiddelde woning. Een bedrijf duurt meestal langer. Je hebt de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het invullen en berekenen m.b.v. speciale software doen we niet bij je op locatie.
Kwaliteit & Zekerheid
Flinke concurrentie heeft de energielabels de laatste tijd gemiddeld een stuk goedkoper gemaakt. Voor het afgeven van een label wordt door veel adviseurs veel minder tijd uitgetrokken dan zou moeten. De adviseur heeft zometeen alweer een afspraak staan en dit kan in (grove) labelfouten resulteren. De kwaliteit is het laatste jaar daardoor hard omlaag gegaan!
Wat als je pand niet nauwkeurig of correct wordt opgenomen:
Bij een opname worden door haastige spoed vaak zaken over het hoofd gezien, vooral bij bedrijven. Er wordt gewoon de tijd niet genomen om goed te kijken naar het pand en te zoeken naar isolatie in b.v. plafonds, vloer of muren. Er kan zich mischien toch wel isolatie bevinden bovenop een plafond, achter een wand of dak, etc. Soms kan er zelfs een klein gaatje (alleen met jouw toestemming) op een onopvallende plek geboord worden om de isolatiedikte te bepalen met een prikstok. Uit facturen kunnen gegevens worden achterhaald over de toegepaste verbeteringen.
Als niet goed onderzoek gedaan wordt, kan je label dus slechter zijn.
Wat als je label achteraf niet klopt:
Wanneer je energieberekening incorrect is, heb je dus een verkeerd inzicht in de energieprestatie van je pand. De waarde kan door het slechtere label minder waard zijn en wanneer er een controle komt en het label blijkt niet in orde, moet je pand opnieuw opgenomen worden met alle ellende, geld en tijd vandien. Ook de bank kan bij de financiering je label meerekenen, waardoor je financiering lager uitvalt. Als je bedrijf door een slechte opname energielabel D krijgt toegewezen, voldoe je niet aan de eisen van minimaal label-C.
Puntenberekening WWS:
Als je je woning verhuurt valt de puntenberekening volgens het WWS lager uit bij een slecht label en kan je minder huur kan vragen. De WOZ mag voor de puntentelling tegenwoordig ook niet meer helemaal meegerekend worden. Voor de maximale huur is het dus belangrijk een zo goed mogelijk label op je pand te hebben.
Jouw energielabel bij Labelgroen.nl:
Bij Labelgroen krijg je altijd een correct en betrouwbaar energielabel, want wij nemen de tijd voor je pand en jouw situatie. We denken mee wat het beste voor jou is, omdat we graag het beste voor onze klant willen. Wij werken volgens de regels, maar zijn wel flexibel waar het kan en nemen de extra stap om precies uit te zoeken welke isolatie precies waar is toegepast. Zijn er kleine verbeteringen nodig om net dat hogere label te krijgen, dan informeren wij je daarover en kunnen we besluiten even te wachten met het afmelden, zodat je de nodige aanpassingen nog kan verrichten en je net dat betere label kan krijgenWil je weten hoe je een hoger labewl kan krijgen, kijk dan bij onze begeleidingsservice naar een hoger label (energiebesparingsadvies).
Wat als jouw label door een kleine aanpassing wel net binnen de bandbreedte van een beter energielabel kan vallen?
Als de berekening b.v. een B label geeft, maar je kan door een kleine verbetering, je pand net wel in A krijgen, laten we je dat weten en mag jij beslissen of je de verbetering toepast. Als je dit wilt wachten we gewoon even met het officieel registreren van je woning, totdat je ons een foto van de verbetering hebt gestuurd.
Hoe snel kunnen we bij je langskomen?
Vaak kunnen we op zeer korte termijn bij je langskomen en snel het meest groene label voor je verzorgen, maar soms duurt het iets langer dan een paar dagen. Heb je echt veel haast? gebruik dan onze spoedservice. Indien mogelijk behandelen we jouw label met prioriteit en heb je gegarandeerd het correcte label binnen de afgesproken termijn van 1 tot 3 dagen.
De voordelen van een goed energielabel:
– Hogere waarde van je pand
– Je pand wordt beter verkoopbaar
– Betere financiering bij de bank
– Rentekorting op je hypotheek
– Inzicht in de duurzaamheid van je pand
– Bij verhuur meer punten volgens het WWS
– Voor Utiliteit geen kans op boetes