De Infiltratie (onbedoelde ventilatie/lekkage) van de rekenzone kan ook gemeten worden door een onafhankelijke partij d.m.v. een *blowerdoortest en het meetresultaat (qv10-waarde) kan dan worden getoetst aan het bouwbesluit of een ontwerpberekening.
De Infiltratie op basis van het renovatiejaar kan worden ingezet als de qv10-waarde niet beschikbaar is. Of het renovatiejaar mag worden ingevoerd e n wordt bepaald middels het in deze paragraaf opgenomen beslisschema.
Luchtdichtheidsmeting/qv10-waarde
Een meting waarbij de luchtdoorlatendheid van een gebouw wordt gemeten middels een blowerdoortest. Deze meting wordt zowel op overdruk als onderdruk uitgevoerd. Het meetresultaat wordt uitgedrukt in een infiltratiewaarde welke kan worden getoetst aan het bouwbesluit of een ontwerpberekening. Voor nieuwbouw wordt deze luchtdichtheid verwerkt in de EnergiePrestatie-berekening bij de bouwaanvraag en noemt men het de infiltratiewaarde of qv10 waarde.
Infiltratie gemeten voor bepaling van qv10-waarde
Infiltratie rekenzone:
Voorbeeld renovatiejaar bepalen
Bij de afgebeelde woning is bij de bouw (1985) 50mm isolatie in de spouw toegepast en 40mm dakisolatie. In de ramen van de keuken en woonkamer is dubbel glas geplaatst. In de slaapkamers is enkel glas geplaatst. In 2016 is op het dak 70 mm extra isolatie aangebracht, zijn de ramen met enkel glas voorzien van HR++ glas en is de vloer nageïsoleerd met 80mm PUR. Er is geen qv,10-waarde gemeten.
Vraag: Is het renovatiejaar 2016 van toepassing voor deze woning?
Het renovatiejaar is niet van toepassing omdat de aan buiten grenzende gesloten constructies niet voor 90% na het bouwjaar zijn nageïsoleerd (Gevels zijn in bouwjaar geïsoleerd).
Extra info: Minder dan 90% van het glas na het bouwjaar is vervangen door dubbel of HR++ beglazing. Het al aanwezige dubbel glas van het oorspronkelijke bouwjaar mag niet worden meegerekend voor de in het beslisschema geëiste 90% isolerende beglazing.
* Jaarklassen
Er wordt onderscheid gemaakt in onderstaande jaarklassen:
-J < 1970
-1970 J < 1980
-1980 J < 1990
-1990 J < 2000
Opmerking:
De EP-waarde van een woning kan voordelig uitwerken wanneer het juiste renovatiejaar toegepast kan worden. Het is belangrijk dat de eigenaar dit jaar kan aantonen aan de hand van bewijzen, zoals b.v. een factuur of uitvoerdersverklaring met daarin de dikte van de isolatie aangegeven.
Het komt heel vaak voor de deze informatie niet beschikbaar is, omdat deze documenten niet van de vorige eigenaar ontvangen zijn, het niet bekend is dat dit nodig is bij zelfs de installateur, of dat de administratie niet op orde is.
bijvoorbeeld:
Een jaren 30 woning, waarbij HR++ glas, spouwmuurisolatie en het dak in 2020 gerenoveerd is, wordt vaak een B-label. Wanneer het renovatiejaar niet bewezen kan worden, wordt het renovatiejaar dus 1970. Dit scheelt aanzienlijke en kan zomaar het slechtere C-label opleveren.
De EP-adviseur kan met goed advies en wat geduld een groot kwalitatief verschil maken.
Bij bovenstaande woning uit 1920, is de gehele thermische schil geïsoleerd en aangetoond met foto’s. Kwaliteitsverklaringen zijn toegepast, maar helaas kon de eigenaar het bouwjaar niet aantonen. Het ingevoerde renovatiejaar in de software is 1970.